O poveste de succes cu profesorul Nicolai Buzduga: „Fiecare an a însemnat un pas înainte”

 Nicolai Buzduga - Revista Ganduri - Asociatia Judeteana a Profesorilor de Limba si Literatura Romana BotosaniInterviu cu un profesor

Nicolai Buzduga: „Fiecare an  a însemnat un pas înainte”

-Material realizat pentru Revista Gânduri, de Anca Ailenei, Bianca Agarafinei, Ioana Horodinschi si Ecaterina Tomoiaga eleve ale Colegiului National “Mihai Eminescu” Botosani, profesor coordonator Diana Damean.

1. De câţi ani profesaţi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”?

Din 1990, de 21 de ani.

2. Cum s-a modificat viaţa şcolii de când aţi venit prima oară în şcoala noastră?Când a cunoscut ea apogeul?Estimaţi vreun declin? Dacă da, care credeţi că ar fi cauzele?

S-a modificat înspre bine. Dacă la început liceul a fost situat pe locul II, după liceul A.T. Laurian ,între timp am ajuns pe locul I, având şi un loc destul de bun în clasamentul naţional. Acest lucru se datorează în primul rând rezultatelor elevilor, deoarece o şcoală merge bine dacă materia primă este bună. Noi beneficiem de materie primă bună şi din cauza tradiţiei liceului care atrage copiii de la cele mai bune şcoli din judeţ, copii care aduc liceului nostru rezultate deosebite atât la olimpiadele şcolare, cât şi în cazul burselor oferite de facultăţile din străinătate. O condiţie esenţială este, precum în cazul unui sport, să fie bun şi antrenorul, ori profesorii liceului nostru sunt foarte buni.

  În cazul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, fiecare an a însemnat un pas înainte, iar calitatea actului didactic şi dorinţa de afirmare a elevilor reprezintă o combinaţie perfectă.

3. Ce responsabilităţi îi revin celui aflat la cârma şcolii?

Cel aflat la cârma şcolii trebuie să ştie să rezolve problemele care apar într-o unitate formată din 1200 de oameni, să fie un bun profesor, şi un bun colaborator cu colegii săi.Trebuie să ştie să caute resurse pentru modernizarea şcolii, cât şi pentru organizarea unor activităţi de destindere sau de competiţie care să cimenteze legătura dintre elevi, dar şi dintre elevi şi profesori. În ceea ce ne priveşte, conducerea şcolii se implică în modernizarea sălii de sport, a internatului şi a cantinei, sperând la un calificativ cât mai mare din acest punct de vedere.

4. Dacă liceul nostru ar avea o carte de oaspeţi, ce aţi nota acolo?

Mi-aş dori ca elevii să nu se schimbe în rău, deoarece fiecare generaţie are câte ceva particular şi, de asemenea, ca relaţia profesor-elev să rămână la fel de benefică actului didactic.

5. Ce v-a determinat să alegeţi acest traseu profesional?

M-a determinat faptul că mi-a plăcut matematica şi că am avut rezultate bune la acest obiect. Am considerat că este bine să mă îndrept spre învăţământ şi datorită dirigintei mele, profesoară de matematică care mi-a creat această pasiune pentru matematică, fiind destul de severă.

6.Dacă nu aţi fi ales sa profesaţi ca şi cadru didactic, în ce domeniu v-ar fi plăcut să lucraţi?

  Matematica se împacă bine cu ingineria şi m-aş fi axat pe informatică. Am avut această opţiune în cadrul facultăţii, dar am decis să aleg matematica. A fost o decizie bună deoarece majoritatea colegilor mei de facultate care au ales informatica şi-au pierdut locurile de muncă după revoluţie.

7. Aţi simţit vreodată că profesia dumneavoastră este una dificilă?Când?

Când am optat pentru această profesie ştiam că este una dificilă. Este o mare răspundere să formezi caractere ,iar dacă nu eşti responsabil şi nu reprezinţi un model pentru elevii tăi, ai parte de eşecuri din partea lor care se răsfrâng şi asupra ta. Dacă eşti responsabil şi eşti mereu în pas cu noutăţile ai succes garantat în această meserie.

8. Ne puteţi împărtăşi un moment memorabil din experienţa dumneavoastră de profesor?

  Pentru faptul că munca noastră se îmbină întotdeauna cu rezultatele, atunci când obţii un rezultat deosebit poţi spune că este un moment memorabil, iar acest lucru s-a întîmplat de câte ori am avut copii la olimpiada naţională.

   În 2008, un elev de-al meu, Goreac Dan ,a luat locul I la etapa naţională a olimpiadei. El şi-a continuat cariera în domeniul matematici , ca profesor universitar în Franţa.

  Alt moment memorabil a fost publicarea cărţilor la care sunt coautor: „Ghid pentru BAC”,”Probleme de matematică”, dar şi autor: „Probleme cu probleme”, în colaborare cu Goreac Dan.

9. Ca orice profesie, şi profesia aceasta are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Ne puteţi da un exemplu elocvent din fiecare categorie?

Avantajul este că faci ceea ce îţi place şi că lucrezi cu tineri, ceea ce îţi creează un tonus pozitiv în viaţă. Un dezavantaj ar fi câştigul material deoarece plata nu este la nivelul muncii. Din acest motiv, elevii talentaţi  nu mai sunt atraşi de o carieră în învăţământ. Un alt dezavantaj este şi stresul acestei activităţi didactice, nefiind uşor să lucrezi cu un număr atât de mare de elevi.

10. După ce principiu vă ghidaţi în ceea ce priveşte relaţia cu elevii dumneavoastră? Simţiţi adeseori aprecierea acestora?

Principiul după care mă ghidez în relaţia cu elevii este respectul reciproc. Caut mereu să nu îmi discriminez elevii, să-i notez corespunzător şi să fie mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în şcolă, pentru că ţin la ei. Nu am avut niciodată dezacorduri sau nemulţumiri din partea elevilor, iar dacă au avut neclarităţi le-am răspuns cu drag şi sper să fie mulţumiţi de ceea ce au învăţat pe parcursul anilor de studiu.

Nicolai Buzduga, Nicolae Bradatanu

11. Cum descrieţi dumneavoastră un „elev model”?

„Elevul model” pentru mine este elevul format foarte bine din punct de vedere moral, nu numai ştiinţific, elevul altruist care îşi iubeşte colegii de clasă şi elevul care este mulţumit de ceea ce se întâmplă în unitatea de învăţământ.

12. Ce sfaturi din experienţa dumneavoastră de viaţă le-aţi oferi elevilor?

    Să nu piardă timpul, să ştie să îl manevreze întâi spre a se forma ca oameni şi mai apoi pentru alte activităţi, pentru distracţie. Fiecare clipă este importantă în viaţă, fiecare răsărit de soare trebuie să vină cu o realizare. Un alt sfat este să fie buni cu cei din jur pentru că, aşa cum se zice: ”Trebuie să dăruieşti ca să primeşti”.

13. Cum aţi ierarhiza „şcoala vieţii” şi învăţământul propriu-zis? Ce argumente vă uşurează decizia? 

Şcoala vieţii este cuprinsă în primul rând în sintagma „cei 7 ani de acasă” şi reprezintă un punct important de plecare în viaţă a individului. Această parte în care părinţii te formează pe plan moral se continuă şi se completează cu etapa de specializare, de acumulare a unor cunoştinţe reprezentată de învăţământul propriu-zis.

14. Cum vă caracterizaţi ca persoană? Ce calitate a dumneavoastră o consideraţi un atu în această meserie?

Sunt un om căruia îi place să muncească şi care este mulţumit dacă poate să facă bine celor din jur, calităţi care se răsfrâng şi asupra carierei de profesor. Acestea sunt trăsături care fac parte din caracterul meu, caracter de bucovinean, dar şi de român. Românii sunt foarte primitori, reuşind să impresioneze orice străin ,în special prin căldura lor sufletească.

15. Cum s-a desfăşurat pentru dumneavoastră perioada liceului?Vă amintiţi o peripeţie din această perioadă?  

Au fost 4 ani de muncă ,de studiu. Am avut parte de mai puţină distracţie, faţă de tinerii de astăzi, şi de mai multă lectură. De asemenea, am avut noroc de nişte profesori de calitate şi am participat la olimpiada de matematică. Mi-a plăcut foarte mult să joc handbal şi şah, dar şi să-mi ajut părinţii în timpul vacanţei în desfăşurarea activităţilor „utile casei”.

  Ca „peripeţie” mai deosebită, ţin minte că într-o iarnă făceam cursuri de ski în ora de sport şi era să mă accidentez pentru că am mers cu profesorul pe o pantă foarte abruptă. Aşa cum fiecare om are în viaţă mai multe cumpene, consider că întâmplarea aceasta a fost o cumpănă a vieţii mele.

16. Dacă ar fi să alegeţi un moment al vieţii dumneavoastră pe care să-l retrăiţi la nesfârşit, care ar fi acesta?

  Momentele de bucurie din viaţa mea au fost terminarea cu bine a facultăţii, căsătoria, naşterea celor doi băieţi şi ocazia de a preda la acest liceu.

Interviu recomandat de Asociatia Judeteana a Profesorilor de Limba si Literatura Română Botosani – www.profesoribotosani.blogspot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *